Főoldal

http://eotvoskiado.hu/site/kiadvanyok/299

Oda-visszaOda-vissza
A kulturális transzfer folyamatai Hollandia, Flandria és Magyarország közöttKötetünk két kevésbé ismert nyelv, a holland és a magyar, valamint az ezekhez tartozó három kultúra, a hollandiai holland, a belgiumi flamand és a magyar találkozásairól szól. Mit találtak a magyar értelmiségiek érdekesnek, értékesnek, kölcsönzésre érdemesnek a holland nyelvű kultúrából? A magyar kultúra mely részeiről gondolkodott hasonlóan a holland anyanyelvű értelmiség? Mi módon zajlott a kulturális transzfer 1700 kilométer távolságból a tizenhetedik századtól egészen napjainkig? A téma kapcsán ismertebb talán az a tény, hogy a kora újkorban számos magyar diák tanult a híres németalföldi egyetemeken. Ők elsősorban tudást és könyveket importáltak hazájukba, s gyakran e megszerzett tudást tanárként továbbadták, a könyveket lefordították. Ez a tevékenység elsősorban a teológia, az orvos- és jogtudomány területén hozott megújulást Magyarországon.Jelen kötet mindenekelőtt a szépirodalmi transzfer kérdéseit járja körül, s ez nem csekély módszertani kihívás elé állította a kötet szerzőit és szerkesztőit. Hogyan lehet egy olyan irodalomról írni, amely a számos fordítás ellenére mind a mai napig javarészt ismeretlen a magyar olvasóközönség és a tudományos köztudat számára? A választ az egyes tanulmányok adják meg, amelyekben a két irodalom közvetítői állnak a középpontban: elsősorban műfordítók, kiadói és lapszerkesztők, utazók, színházi adaptációk készítői és rendezői, olyanok, akik rendszerint kimaradnak az irodalomtörténetekből, és ezért a kulturális emlékezetből is kihullanak.Ingyenesen olvasható és letölthető az ELTE Reader online könyvtárból.

bővebben

Üdvözöljük az új hallgatókat!
Minden sikeres felvételizőnek gratulálunk! Az ELTE elsőéves hallgatói figyelmébe ajánljuk: https://www.elte.hu/felvettek

bővebben

Iskolakultúra és környezetpedagógiaIskolakultúra és környezetpedagógia
Az oktatás világának, a művelődés kultúrájának valamint természet és társadalom kapcsolatának megértése, magyarázata, megélése és története mindannyiunkat megérint és foglalkoztat. E témák neveléstudományi vonatkozásait, diszciplináris sokszínűségét a tanuló, a tanítás, a tanulás és az iskolakultúra fogalmi hálózatában is leleplezhetjük. A kötetben szereplő tanulmányok arra mutatnak rá, hogy bár életünk egyik legfontosabb intézménye az iskola, a nevelés, a művelődés, a társadalom és a természet iránti felelősségvállalás az iskolán kívüli világban is kiemelten fontos terület. A kötet által reprezentált kutatások és tudományos értelmező narratívák olyan vonatkoztatási rendszert adnak a kezünkbe, amelynek segítségével egy lépéssel közelebb kerülhetünk a társadalomba és természetbe született emberi jelenség mélyebb és árnyaltabb megértéséhez is.Ingyenesen olvasható és letölthető az ELTE Reader online könyvtárból.

bővebben

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2018 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó