Főoldal

http://eotvoskiado.hu/site/kiadvanyok/299

Oda-visszaOda-vissza
A kulturális transzfer folyamatai Hollandia, Flandria és Magyarország közöttKötetünk két kevésbé ismert nyelv, a holland és a magyar, valamint az ezekhez tartozó három kultúra, a hollandiai holland, a belgiumi flamand és a magyar találkozásairól szól. Mit találtak a magyar értelmiségiek érdekesnek, értékesnek, kölcsönzésre érdemesnek a holland nyelvű kultúrából? A magyar kultúra mely részeiről gondolkodott hasonlóan a holland anyanyelvű értelmiség? Mi módon zajlott a kulturális transzfer 1700 kilométer távolságból a tizenhetedik századtól egészen napjainkig? A téma kapcsán ismertebb talán az a tény, hogy a kora újkorban számos magyar diák tanult a híres németalföldi egyetemeken. Ők elsősorban tudást és könyveket importáltak hazájukba, s gyakran e megszerzett tudást tanárként továbbadták, a könyveket lefordították. Ez a tevékenység elsősorban a teológia, az orvos- és jogtudomány területén hozott megújulást Magyarországon.Jelen kötet mindenekelőtt a szépirodalmi transzfer kérdéseit járja körül, s ez nem csekély módszertani kihívás elé állította a kötet szerzőit és szerkesztőit. Hogyan lehet egy olyan irodalomról írni, amely a számos fordítás ellenére mind a mai napig javarészt ismeretlen a magyar olvasóközönség és a tudományos köztudat számára? A választ az egyes tanulmányok adják meg, amelyekben a két irodalom közvetítői állnak a középpontban: elsősorban műfordítók, kiadói és lapszerkesztők, utazók, színházi adaptációk készítői és rendezői, olyanok, akik rendszerint kimaradnak az irodalomtörténetekből, és ezért a kulturális emlékezetből is kihullanak.Ingyenesen olvasható és letölthető az ELTE Reader online könyvtárból.

bővebben

Bővítjük szerkesztőségünket
Az ELTE Eötvös Kiadó, az Eötvös Loránd Tudományegyetem intézményi kiadója tapasztalattal rendelkező korrektorokkal, szöveggondozókkal bővíti szerkesztőségét. Korrektoraink gazdag tapasztalattal rendelkeznek a tudományos és szakmai szöveggondozás terén, szorosan együttműködnek a szerkesztőséggel. A közös munka előre ütemezett megbízás keretében zajlik, és feltétele a fentieken túl a számlaképesség.Jelentkezni szakmai CV-vel a következő címen lehet: szerkesztoseg@eotvoskiado.hu.

bővebben

Iskolakultúra és környezetpedagógiaIskolakultúra és környezetpedagógia
Az oktatás világának, a művelődés kultúrájának valamint természet és társadalom kapcsolatának megértése, magyarázata, megélése és története mindannyiunkat megérint és foglalkoztat. E témák neveléstudományi vonatkozásait, diszciplináris sokszínűségét a tanuló, a tanítás, a tanulás és az iskolakultúra fogalmi hálózatában is leleplezhetjük. A kötetben szereplő tanulmányok arra mutatnak rá, hogy bár életünk egyik legfontosabb intézménye az iskola, a nevelés, a művelődés, a társadalom és a természet iránti felelősségvállalás az iskolán kívüli világban is kiemelten fontos terület. A kötet által reprezentált kutatások és tudományos értelmező narratívák olyan vonatkoztatási rendszert adnak a kezünkbe, amelynek segítségével egy lépéssel közelebb kerülhetünk a társadalomba és természetbe született emberi jelenség mélyebb és árnyaltabb megértéséhez is.Ingyenesen olvasható és letölthető az ELTE Reader online könyvtárból.

bővebben

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2018 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó