Főoldal

Kiadvány

Király Miklós

Unidroit. Nemzetközi Kereskedelmi Szerződések Alapelvei 2010

A magánjog egységesítésére irányuló törekvések az elmúlt évtizedekben új lendületet vettek. Az UNIDROIT égisze alatt 1994-ben napvilágot látott Nemzetközi Kereskedelmi Szerződések Alapelveit méltán tekinthetjük e törekvések egyik mérföldkövének. Az UNIDROIT Alapelvek nem kötelező erejű normák, hanem a nemzetközi kereskedelmi ügyletekre vonatkozó alapelvi jelentőségű szabályok gyűjteménye. Az UNIDROIT Alapelveket kiemeli a jogegységesítés többi produktumának sorából az európai jogokon túlmutató globális vetülete, gyakorlatias, kereskedelmi jogi szemlélete, és az, hogy szabályai felölelik a szerződési jog általános részének majdnem teljes anyagát.
Az UNIDROIT Alapelvek mára a jogi kutatások egyik megkerülhetetlen dokumentumává vált, ennek ellenére hiba lenne pusztán tudományos munkának tekinteni. Az UNIDROIT Alapelvek a gyakorlat számára íródtak, céljuk a nemzetközi kereskedelmi ügyletek és a választottbíráskodás elősegítése a lex mercatoria kodifikálása útján. Megoldásai sokkal inkább a legjobb kereskedelmi gyakorlatokon, semmint az egyes jogrendszerek bevett intézményein nyugszanak. Ugyanakkor az Alapelvek mintául szolgálhat a nemzeti és nemzetközi jogalkotók számára is, mint azt a tapasztalatok mutatják.
Az UNIDROIT Alapelvek jelen fordítása a 2010-es harmadik kiadáson alapul, mely rendelkezéseinek száma jelentősen, 91 cikkel bővült az első kiadáshoz képest, olyan új jogterületeket szabályozva, mint a jogszabályba ütköző szerződések, a feltételek, avagy a többalanyú kötelmek kérdései. A fordítók az UNIDROIT Alapelvek nemzetközi jellege által lehetővé tett mértékben igyekeztek figyelembe venni a magyar jogi terminológia fordulatait, ezzel könnyítve a szöveg megértését.

Megvásárolható az Eötvös-pontokban vagy megrendelhető webshopunkon keresztül.
Ingyenesen olvasható és letölthető az ELTE Reader online könyvtárból.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/kiraly_unidroit_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó