Főoldal

Kiadvány

Károly Krisztina – Fóris Ágota

A fordítás titkos ösvényein

Doktori kutatások Klaudy Kinga tiszteletére II.

Klaudy Kinga a tudományos közéletben széles körben ismert és elismert. Negyven éven keresztül az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszék vezetője volt. A Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete (MANYE) elnökeként, alelnökeként- többek között- a Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszusok szervezésének motorja. Még ma is a Fordítástudományi Doktori Program vezetője, a Fordítástudomány és az Across Languages and Cultures folyóiratok alapító főszerkesztője.
"A fordítás titkos ösvényein" című kötet Klaudy Kinga iskolateremtő munkásságát mutatja be. Először 2010-ben jelent meg előtte tisztelgő kötet doktorandusz-hallgatók írásaiból "Nyelvek találkozása a fordításban" címmel, hogy betekintést nyújtson több évtizedes munkájának kézzelfogható eredményeibe. Ez a könyv- ahogy alcíme is jelzi ("Doktori kutatások Klaudy Kinga tiszteletére II.")- e kötet szerves folytatása, doktoranduszok és már végzett hallgatók írásaiból ad válogatást, hogy ezzel tiszteleghessenek Klaudy Kinga munkássága és a tudományos utánpótlás-nevelés területén elért hazai és nemzetközi mércével is kiemelkedő eredményei előtt.
A kötetben megjelenő tanulmányok témájukat tekintve három nagyobb fejezetre oszthatók: I. Fordítás, szöveg és struktúra; II. Irodalmi fordítás, audiovizuális fordítás és stratégiák; III. Fordítás és terminológia. A negyedik rész a doktori programhoz közvetlenül kapcsolódó folyóiratokat és publikációkat tekinti át.
A könyvet haszonnal forgathatják egyetemi oktatók és hallgatóik, a fordítóképzésben részt vevő tanárok és diákjaik, valamint a fordítás elméletével és gyakorlatával foglalkozó szakemberek és kutatók.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/KarolyKlaudy_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó