Főoldal

Kiadvány

Horváth Ildikó

Bevezetés a tolmácsolás pszichológiájába

A Bevezetés a tolmácsolás pszichológiájába a tolmácsok szemszögéből vizsgálja a tolmácsolási folyamatot. A könyv célja az, hogy a tolmácsot mint komplex nyelvi és kognitív feladatot végrehajtó személyt, és ne mint fekete dobozt vagy mint személytelen lényt vizsgálja. Ennek értelmében a könyv tágabb képet fest a tolmácsolásról mint szakmáról és mint hivatásos nyelvi közvetítőkről, valamint leírja a viselkedésükre ható tényezőket.
A Bevezetés a tolmácsolás pszichológiájába hat fejezetből áll, és olyan témákat tárgyal mint a tolmácsok kommunikációs és beszédviselkedése, a hivatásos kétnyelvűség, a tolmácsolás és kreativitás, a stresszkezelés és a kognitív rugalmasság. Mindegyik fejezet ugyanazon elv mentén szerveződik. Elsőként áttekintést nyújt a fejezet tárgyához tartozó kutatásokról, majd a legkiemelkedőbb tolmácsolástudománnyal foglalkozó tanulmányokat ismerteti és értékeli, végül új megvilágításba helyezi őket.
A kötet hasznos olvasmány lehet olyan gyakorló tolmácsok, oktatók és kutatók, valamint tolmácsolni vágyók számára, akik érdeklődnek a tolmácsolás elmélete és gyakorlata iránt.

Ingyenesen letölthető az ELTE Reader oldaláról.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/horvath_tolmacsolaspszichologia_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó