Főoldal

Kiadvány

Seresi Márta

Távtolmácsolás és távoktatás a tolmácsképzésben

Napjainkban a modern technológiának hála mind a tolmácsolás, mind az oktatás képes átszelni a földrajzi távolságokat. Az új kommunikációs eszközök használata azonban kérdéseket is felvet. A Távtolmácsolás és távoktatás a tolmácsképzésben a tolmácsoláselmélet tágabb kontextusában vizsgálja meg, milyen speciális előnyökkel és nehézségekkel jár, ha a tolmáccsal bővített kommunikációs helyzet valamilyen telekommunikációs eszköz közvetítésével valósul meg.
Mindezek az újdonságok a tolmácsképzésben is megjelennek. 2012-ben a magyarországi képzésben egyedülálló módon a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Fordító- és Tolmácsképző Tanszéke videokonferenciaberendezés segítségével megvalósuló, úgynevezett virtuális órákat kezdett szervezni. Ebben az Európai Unió intézményeinek e-oktatásért felelős főosztályai voltak az ELTE partnerei. A könyv annak a két éven át tartó kutatásnak az eredményeit ismerteti, amely egyrészt a hallgatók, másrészt a tolmácsképzésben érdekelt szakemberek szempontjából vizsgálta meg az újdonságot jelentő virtuális órák által nyújtott előnyöket és esetleges hátrányokat, mindezt a képzés hagyományos alapelveivel összevetve.
A Távtolmácsolás és távoktatás a tolmácsképzésben hasznos olvasmány lehet mind a gyakorló tolmácsok, mind a tolmácsképzésben részt vevő oktatók és hallgatók számára, de haszonnal forgathatják a tolmácsolás elméletével és gyakorlatával foglalkozó kutatók és szakemberek is.

Ingyenesen letölthető az ELTE Reader oldaláról.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/seresi_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó