Főoldal

Kiadvány

Pál Ferenc

Hidak és áthallások

Jelen kiadványunk újabb mérföldkő a brazil–magyar recepciókutatás történetében, amelynek kezdetei a múlt század nyolcvanas éveire nyúlnak vissza. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán frissen alakult Portugál Tanszék a brazil modernizmus fordulópontját jelentő, 1922-ben megrendezett Modern Művészet Hetének hatvanadik évfordulójára emlékezve szimpóziumot szervezett, amelyen számos előadás hangzott el Brazíliáról, a brazil kultúráról és irodalomról.
A tanszék első vezetőjének, Rózsa Zoltánnak az ösztönzésére a tanszék munkatársai és hallgatói megkezdték a brazil–magyar recepciót feldolgozó tanulmányok írását, amelyek egy része a Portugál Tanszéken dolgozó brazil lektor, Marcelo Marinho jóvoltából 2004-ben Brazíliában jelent meg Cartas vincadas, letras no espelho ('Összehajtogatott levelek, betűk a tükörben') címmel. A kötetet 2014-ben A projeção secular do Brasil na Hungria ('Brazília évszázados kivetülése Magyarországon') némileg módosítva újra megjelentettük.
A 2016. május 5-én, a Portugál Nyelv Napján hivatalosan is felavatott ELTE Brazil Tudományos Központ ebben a most kiadott tanulmánygyűjteményben kísérletet tesz arra, hogy ne csak Brazília magyarországi képéről, fogadtatásáról szóló tanulmányokat adjon közre, hanem a kutatás új területeit megnyitva megismertesse a magyar olvasókkal, miképpen látják, láttatják Brazíliában a magyarokat.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/hidak_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó