Főoldal

Kiadvány

Rigó Adrien

Baglyok és pacsirták – Együtt vagy egymás ellen a túlélésért?

A kronotípus összefüggése az alkalmazkodással, valamint a pszichés és szomatikus egészséggel és sérülékenységgel

Az egészségpszichológiai szakkönyvtár jelen kötete annak a kérdéskörnek a felderítésére invitálja az orvasót, hogy az eltérő kronotípusú személyek (egyszerű hétköznapi csoportosításban a baglyok és a pacsirták) különböznek-e egészségi mutatóikban, illetve a betegségek iránti sérülékenységben.
A kronotípus definíciója és a hozzákapcsolódó fő jellegzetességek bemutatása után megismerkedünk a mérés lehetőségeivel, valamint az iskolai teljesítményben, intelligenciában és személyiségjegyekben mutatott jellegzetességekkel.
A fő fejezetek a lelki és testi egészségre és sérülékenységre fókuszálnak, így olyan kérdésekbe engednek betekintést, mint az alvászavarok, a hangulatzavarok, az egészségkárosító viselkedések gyakorisága a különböző kronotípusoknál vagy az anyagcserezavarok, daganatos betegségek, szív-érrendszeri betegségek iránti fogékonyság összefüggése a kronotípussal és a cirkadián ritmus megzavartságával. A sérülékenység hátterében körvonalazódó mechanizmusok- genetikai tényezők, környezeti hatások, személyiségbeli különbségek, életkor, a nemi érés üteme, eltérő életmód stb.- megértése kiemelt szerepet kap.
A könyv fejezetei egyértelműen példázzák, hogy a modern életvitel olyan feltételeket teremtett, amelyek veszélyeztetik a biológiai ritmusaink épségét, ezáltal egészségi állapotunkat. Ez a sérülékenység az esti típusú személyek esetében tűnik erősebbnek, náluk a legtöbb kutatás a rizikómagatartások (dohányzás, alkoholfogyasztás, rizikós szexuális viselkedés, viselkedéses függőségek stb.) megemelkedett arányát írja le, ami összefüggésben áll azzal, hogy az általuk preferált- és biológiai jellegzetességeikhez jobban illő- életvitel kevésbé illeszkedik a társadalom által előírt ritmushoz. Ugyancsak a bagoly típusú emberek esetében gyakoribbak a hangulatzavarok és alvászavarok, s néhány testi betegség is.
A könyv elsődleges célja, hogy bemutassa, a kronotípus-egészség kérdésköre egy igen komplex biopszichoszociális rendszerben szerveződik, s hogy rávilágítson azokra a lehetőségekre- ezen belül mind az egyéni, mind a társadalmi felelősségre-, amelyek a sérülékenység csökkentését célozhatják.

Megvásárolható az Eötvös-pontokban vagy megrendelhető webshopunkon keresztül.


http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/rigo_baglyok_pacsirtak_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó