Főoldal

Kiadvány

Fokasz Nikosz (szerk.)

...És jövőre görögországban

– Kicsi, fekete és ugrik- így kért segítséget a bolhák elleni kilátástalannak tűnő küzdelemben a budai lakásba frissen beköltözött görög háziasszony magyar szomszédaitól, 1956 nyarán. Senki sem sejthette, hogy ez az első kapcsolatfelvétel évtizedes barátságok nyitánya lesz. A résztvevőket- többek között egy Kolozsvárról áttelepült magyar családot, szovjet hadifogságból, valamint "málenkij robot"-ból hazatért fiatalembereket és egy négytagú görög családot- a második világháború vihara hozta össze.
Az 1946–1949-es görögországi polgárháború után Magyarország hétezer görög menekültet, köztük háromezer szülői felügyelet nélküli gyermeket fogadott be. A döntést a politika hozta: a magyar társadalmat nem kérdezték, a görög menekültek pedig azt sem tudták, hova kerülnek, miért és meddig maradnak ott. Magyarországi letelepítésüket követően azonban az együttélés feladatával már az érintetteknek kellett közvetlen, személyközi kapcsolataikban megbirkózniuk.
Ezt a többrétegű folyamatot- a menekültek identitásának formálódását, integrációjuk folyamatát, a betelepültek és környezetük egymásról kialakított képének alakulását- kívántuk feltárni, amikor 2011-ben elkezdtünk életútinterjúkat készíteni a magyarországi görögök körében. Munkánk első eredménye az Identitások határán című kétnyelvű kötet lett. A kutatást ezt követően a Görögországba visszatelepült egykori magyarországi görögökre is kiterjesztettük. A jelen kötet a velük készült interjúkból született tanulmányokat tartalmazza.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/nikosz_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó