Főoldal

Kiadvány

Papp Richárd

Vízzel írt valóság. A kultúra arcai

Kicsoda az ember? Hogyan születünk, örülünk, birkózunk meg problémáinkkal, és mi ad értelmet életünknek és halálunknak? Miért reménykedünk, szeretünk, gyűlölünk, ragaszkodunk egymáshoz és magunkhoz? Mi a közös bennünk, és mi az, ami elválaszt egymástól bennünket? Feltárható-e bármilyen törvényszerűség arról, hogy milyenek vagyunk, mit és miért teszünk, mondunk vagy gondolunk, hogy mit találunk szépnek vagy értelmesnek?
A kulturális antropológia az emberiséget egységesnek, az embereket minden tekintetben egyenrangúnak tartja. Ennek tükrében a fenti kérdések is univerzálisak. A rájuk adott válaszok ugyanakkor sokszínűek. A különböző kultúrák másként fogalmazzák és válaszolják meg ezeket a kérdéseket, nem beszélve az egyes kultúrákon belüli csoportokról, társadalmi rétegekről, szubkultúrákról, generációkról, és ezeken belül is az egyes személyiségektől függő, illetve az általuk alakított vagy újrafogalmazott válaszlehetőségekről.
A kultúra, még ha nem is válik láthatóvá, ott van velünk, bennünk él. Ettől olyan szép, tökéletlen, törékeny és izgalmas kihívás a kultúra megértésének és leírásának hivatása.
Papp Richárd könyve lehetőséget ad arra, hogy megismerjünk olyan "univerzális" és gyakran magától értetődőnek tűnő fogalmakat, amelyeket a kultúrák, vallások, társadalmi csoportok egymástól különböző módon értelmeznek és élnek meg. A könyv különböző kulturális valóságokból hozott példáinak segítségével újra és újra rácsodálkozhatunk arra, hogy éppen különbözőségeink megértése által fedezhetjük fel a minket összefűző emberi tapasztalat mélyen közös voltát.

Ingyenesen olvasható és letölthető az ELTE Reader online könyvtárból.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/Papp_Richard_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó