Főoldal

Kiadvány

Körtvélyesi Zsolt

Bevezetés a tudományos szöveg írásába

SZAKDOLGOZATÍRÓK KÉZIKÖNYVE

Mondhatnánk, hogy nem nehéz szakdolgozatot írni, de ez nincs egészen így: néhány hét alatt például szinte lehetetlen egy jó dolgozatot összehozni. Ám ha valaki időben elkezdi, rászánja az időt, és elmerül egy témában, akkor a feladat nem ördöngösség, sőt kifejezetten örömteli is lehet. Jelen könyv célja, hogy ebben a folyamatban segítse a diákokat: bemutatja a dolgozatírás szabályait, és támpontot ad ahhoz, hogy a tétlenség vagy tanácstalanság állapotától miként lehet eljutni lépésről lépésre odáig, hogy körvonalazódjon a dolgozat, és a feladat ne tétova bolyongásnak tűnjön.
Bár a szakdolgozatírás a tudományos munka szabályait követi, nem azért kell szakdolgozatot írni, mert a hóbortos egyetemi oktatók minden diákból tudóst szeretnének faragni. A logikus érvelés, mások álláspontjának megismerése és az ezekre való összeszedett reflexió nem csak a tudományban, hanem az élet minden területén hasznos képesség. A szakdolgozatban a diáknak nincs más feladata, mint kiválasztani a tanult szakmáján belül egy kérdést, amit izgalmasnak talál, és erről meggyőzően, mások érveire válaszolva összeszedett, logikus, elemző dolgozatot írni. A szövegnek arról kell meggyőznie olvasóját, hogy a szerző jártasságot szerzett a területen, és- a formai előírásokat is figyelembe véve- érthetően tudja bemutatni saját álláspontját.
Bízunk benne, hogy ez a jegyzet hozzájárul ahhoz, hogy a szakdolgozatírás folyamata ne csak a diplomaszerzés szempontjából legyen eredményes, de annak során maga a szerző is fejlődjön és gazdagodjon.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/kortvelyesi_borito2.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó