Főoldal

Kiadvány

Kovács Zoltán

Népesség- és településföldrajz

A népesség térbeli eloszlásban, a bőrszín, a vallás vagy a beszélt nyelvek tekintetében fellelhető térbeli különbségek már korán felkeltették a geográfusok érdeklődését. Az ókori utazók beszámolóinak jelentős részét a megismert országok népességének leírása tette ki. Később a nagy földrajzi felfedezések időszakában a feltárt területek népesedési viszonyairól szóló híradások ugyancsak nagy jelentőséggel bírtak, mert sok tekintetben ettől függött a terület ásványkincseinek kiaknázása, az ismeretlen földrész gyarmatosítása.

Ha röviden akarjuk megfogalmazni, azt mondhatjuk, hogy a népességföldrajz a társadalomföldrajz egyik ága, amely egy adott földrajzi területen (pl. ország, régió) élő népesség jellemzőinek időbeli és térbeli változásával foglalkozik.

A népességföldrajz vizsgálja egyebek mellett a népesség számának alakulását, a népesség térbeli eloszlásában és mozgásában fellelhető szabályszerűségeket, valamint a népesség különböző szempontok (nem, kor, vallás, társadalmi helyzet stb.) szerinti összetételét.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/nepesseg_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Istenem ez nem tudja mi az az Airsoft,kik ne az ilyet vinni egy mecsre s \"v lteeln l\" megsorozni k zvetlen k zelről, persze szem veget az rt kapjon XD. De l nyeg ben asszem leszokom a N pszav r l, az is volt benne hogy az alkohol l, but t s nyomorba d nt De hol itt a baj, ha csak nem a sorrendel :P

2014.09.09 13:24

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó