Főoldal

Kiadvány

Szeibert Orsolya (szerk.)

Család és családtagok. Jogági tükröződések

Jelen kötet egy, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának oktatói és doktoranduszai által folytatott kutatás eredményeit összegző tanulmányokat tartalmazza. A kutatást az Igazságügyi Minisztérium kutatási és oktatásfejlesztési programja keretében támogatta. A résztvevők azt vizsgálták, hogy a család és családtagok, rokonok, házastársak, hozzátartozók milyen módon jelennek meg a különböző jogterületek rendelkezéseiben, jogszabályaiban, esetenként a nemzetközi dokumentumokban, illetve a hazai ítélkezési gyakorlatban, szakirodalomban. Nemcsak a kutatási eredmények feldolgozásának módja változatos, hanem az is, hogy hány jogterület oldaláról tartanak a szerzők tükröt a kutatás fókuszában álló család, a családtagok személyi és vagyoni viszonyai elé. Nem egy esetben egyazon problémakör is több oldalról kerül megvilágításra.
A kötetben egymást követik a családjogi, családjogtörténetet is magában foglaló tanulmányok, a polgári jogi, nemzetközi magánjogi- elsősorban vagyoni vonatkozású-, továbbá agrárjogi írások, a büntetőjogi és büntető eljárásjogi megközelítésű, majd a jogon túlmutató társadalomelméleti tanulmányok, a sérülékeny csoportba tartozó személyeket (gyermekeket, cselekvőképességükben korlátozott személyeket) érintő kérdéseket tárgyaló, valamint az alapjogi kutatásokat bemutató kontribúciók. Miután számos jogterületen éppen a kutatás elvégzése idején váltotta fel a korábbi jogszabályt újabb törvény, a nemrégiben befejeződő kodifikációkkal kapcsolatos kérdésekre több alkalommal is kitértek a szerzők.
Könyvünk méltán tart számot nemcsak az egyetemi hallgatók és oktatók, de a praktizáló jogászok, a közszférában dolgozó szakemberek és döntéshozók, sőt a témákban ilyen-olyan módokon érintett tágabb közönség érdeklődésére is.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/szeibert_csalad_es_csaladtagok_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó