Főoldal

Kiadvány

Csáky-Pallavicini Krisztina – Eggendorfer Noémi – Nyikáné Kökény Dóra

Otthonoktatás Magyarországon

Három szakdolgozat a hazai Homeschooling jelenéről

Az otthonoktatás alternatív iskolázási lehetőség. Magyarországon nem iskolakötelezettség, hanem tankötelezettség van, ezért nálunk az otthonoktatás összekapcsolódik a magántanulóság lehetőségével. Az otthonoktatás egyik változata, hogy az oktatás otthon, a szülők segítségével zajlik. Ilyen esetekben a szülők kompetenciáját meghaladó tudnivalók oktatásához szaktanárokat alkalmaznak. De az sem ritka, hogy több gyerek tanítása-tanulása folyik egyszerre otthon, részben a szülők, részben más szakemberek segítségével: ezt az utóbbit csoportoktatásnak nevezzük. Ezeknek az oktatási formáknak a tudományos elemzése azonban egyelőre még jobbára hiányzik. E hiányosság pótlása irányába tett fontos lépéseket a kötetben közölt három szakdolgozat.


Névjegy

Csáky-Pallavicini Krisztina klinikai szakpszichológus, az ELTE pszichológiai doktori iskola hallgatója. A szerző a csoportanalitikus elméleti modell segítségével írja le a hazai otthonoktatás mint "underground mozgalom" jellemzőit. Megpróbálja felderíteni az otthonoktatás motivációit, az ehhez kapott támogatást, valamint az otthonoktató szülők és az oktatási-nevelési rendszer közötti párbeszéd jellemzőit.

Eggendorfer Noémi szakdolgozatát az amerikai otthonoktatásban érintett anyák blogjainak megismerése inspirálta, amelyek különleges betekintést nyújtanak a résztvevők tapasztalataiba. A hazai vizsgálat eredményeinek ismertetésével a szerző
a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri konferencia I. díját nyerte el.

Nyikáné Kökény Dóra szakdolgozatát fejlesztőpedagógus tanulmányainak zárásaként készítette. Ennek során azt kutatta, hogy az otthontanítás csoportos formái esetén miként valósítható meg, hogy minden tanuló egyformán minőségi oktatásban részesüljön, különösen a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/Otthonoktatas_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó