Főoldal

Kiadvány

Dan Goodley

Fogyatékosságtudomány

Interdiszciplináris bevezető

Dan Goodley a fogyatékosságtudomány és a pedagógia professzora a Sheffield Egyetemen, számos könyv és tanulmány szerzője a kritikai fogyatékosságtudomány témakörében. Érdeklődése kiterjed a posztkolonializmus, a queer elmélet és a feminizmus kritikai feldolgozására is. Ruby és Rosa édesapja, lelkes szurkolója a Nottingham Forest futballcsapatnak, imádja a Beatlest, a The Libertinest és a Sleaford Modsot.
Jelen kötetünkben Disability Studies című könyvének második, átdolgozott kiadása válik magyar fordításban is hozzáférhetővé.


Könyvét így ajánlja a magyar olvasóknak:
"A fogyatékosság társadalmi-kulturális, személyes, megtestesült fiziológiai vagy pszichológiai jelenség. A fogyatékosságtudomány arra serkent, hogy elgondolkozzunk rajta: normálisan- vagy ha tetszik, normatívan- miként értelmezzük testünket, elménket, kapcsolatainkat, a közösségeket és a gazdasági prioritásokat. És arra is ösztönöz, hogy elgondolkozzunk, lehet-e nem normatívan is élni. A fogyatékosság a reflektív rácsodálkozás pillanatait kínálja, mert megzavarja a hétköznapok normatív, mindennapi, mondén mintáit.
A fogyatékosságtudomány újra megerősíti az arra vonatkozó tudásunkat, hogy mit is jelent napjainkban embernek lenni. De egyben túl is mutat a kiüresedett, hagyományos és normatív elveken, és az emberről izgalmas, megújító elképzeléseket kínál.
Remélem, hogy a könyvem összhangban áll azoknak a fogyatékossággal élő aktivistáknak és tudósoknak a törekvéseivel, akik a világ minden táján azért küzdenek, hogy felszámolják marginalizált helyzetüket.
Könyvem igyekszik a maga szerény módján hozzájárulni a virágzó fogyatékosság-tudományhoz, és várom, hogy a jövőben is együttműködhessek és kapcsolatban lehessek magyar kollégáimmal."

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/goodley_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó