Főoldal

Kiadvány

FRANK TIBOR – KÁROLY KRISZTINA (szerk.)

Az angol tudománya. 125 éves az egyetemi angol szak

1886-ban nevezte ki Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter az angol nyelv és irodalom első magyarországi professzorát, Arthur J. Pattersont az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjén, a budapesti Királyi Magyar Tudományegyetemen, a későbbi budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetemen. Ebből a kezdeményezésből mára az ország legnagyobb, leggazdagabb kínálatot nyújtó angol-amerikai intézete fejlődött ki.
Az ELTE Angol-Amerikai Intézete 2011. november 9–10-én, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával nagyszabású konferenciával köszöntötte az angol szak megalapításának 125. éves évfordulóját. A rendezvény bemutatta, hogy az évek során miként alakult az angol-amerikai kutatási terület, mi a mostani helyzete, feladata, lehetősége Egyetemünkön, és ehhez kapcsolódva a világon is. Törekvésünk volt, hogy a szélesebb nyilvánosság elé tárjuk az ELTE-n művelt anglisztika és amerikanisztika számos részterületének új és fontos tudományos elméleteit, kutatási témáit, gyakorlati eredményeit.
Konferenciánk legfontosabb célja az volt, hogy bemutassuk, az évek során miként alakult az angol-amerikai kutatási terület. Figyelmünk középpontjába tehát nem oktatási tevékenységünk, hanem inkább a szakterületen végzett kutatási eredményeink kerültek. Ezt azért tartottuk különösen fontosnak, mert az angol-amerikai kutatási területnek nincs akadémiai intézeti háttere, következésképp az országban- néhány vidéki társintézettel együtt- Intézetünk tölti be azt a szerepet is, amelyet más tudományterületek esetében a Magyar Tudományos Akadémia.
A konferencián résztvevő PhD-hallgatók dolgozatait külön kötetben közöltük (125 éves a budapesti angol szak. Doktorandusztanulmányok (ELTE Eötvös Kiadó, 2012).

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/frank_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

111111111111111111dsgsw\r\n11 http://www.baidu.com

2014.07.16 12:28

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó