Főoldal

Kiadvány

Hunyady Györgyné – M. Nádasi Mária

Az iskolakép változatai és változásai

Közel két évtizede foglalkoznak a szerzők azzal, hogy milyen kép alakul ki az iskoláról azok körében, akik közvetlenül is érintettek az intézmény működésében: a pedagógusokban (és a pedagógusjelöltekben), a szülőkben, a diákokban. (A szerzők kutatótársa három téma esetében Serfőző Mónika pszichológus volt.)
Az iskolakép megismerésének fontossága könnyen belátható, hiszen ma már evidencia, hogy az intézmény működését, légkörét, hatásrendszerét alapvetően meghatározzák a benne élők vele kapcsolatos nézetei, érzelmei. A kutatások az utóbbi húsz évben nemzetközileg is egyre nagyobb hangsúlyt kapott laikus/hétköznapi pedagógiai elméletekkel foglalkozó nézetrendszerekhez kapcsolódnak. A vizsgált jelenségek összetettsége, rejtettsége, nehéz megközelíthetősége miatt a szerzők a kvantitatív kutatási stratégia mellett a kvalitatív kutatási módszerek kipróbálására, továbbfejlesztésére, a kvantitatív és a kvalitatív kutatási stratégia kombinációjára is vállalkoztak.
A szerzők kutatási eredményei szerteágazóak, de a kötetben megjelent tanulmányokon, előadásokon átsüt közös érdeklődésük a pedagógusképzés elmélete és gyakorlata iránt. Kutatási eredményeikkel az újszerű kutatásmódszertani megközelítések mellett hozzájárultak egy új, a hétköznapi pedagógiai nézetrendszerekből kiinduló pedagógusképzési paradigma kialakulásához, ismertté és elfogadottá tették a "fekete pedagógia" metaforikus kifejezést és ennek jelentését.
A kötetben megjelentetett tizenegy írást összefűző gondolat: az iskola mint intézmény működtetésekor a hatékonyság érdekében a 21. században elkerülhetetlen az érintettek (pedagógusok, diákok, szülők) elvárásainak, szükségleteinek megismerése, figyelembevétele.

http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/nadasi_borito.jpg

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

111111111111111111dsgsw\r\n11 http://www.baidu.com

2014.07.16 07:52

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó