Főoldal

Kiadvány

Szentgyörgyi Rudolf

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele legelső oklevelünk, mely eredeti állapotában hagyományozódott az utókorra. Régtől fogva irányul rá megkülönböztetett figyelem, ennek leginkább- diplomatikai és történettudományi jelentőségén túl- az az oka, hogy oklevelünk a magyar nyelvtörténet kiemelten fontos emléke.
Latin szövege ugyanis számos magyar nyelvi elemet (hely- és személynevet) őrzött meg számunkra anyanyelvünk közel egy évezreddel ezelőtti múltjának hírnökeként. E kötet- egy átfogó nyelvtörténeti szakmunka bevezetéseként- az oklevél szövegét, diplomatikai és nyelvi leírását tartalmazza. A bemutatás az oklevéltan szempontrendszerét követi, a kutatói figyelem azonban már e kötetben is elsősorban az alapítólevél nyelvi jellemzőire fókuszál.
Hogyan születik meg egy középkori monostor alapító okirata? Miért kerülnek magyar szavak latin nyelvű oklevélszövegekbe? Hogyan törhet el egy oklevél? Mit tehet az oklevél-hamisító, ha nem áll rendelkezésére a megfelelő pecsét? Az alapítólevél diplomatikai és nyelvi sajátosságaival ismerkedve ezekre és további hasonló, általánosabb kérdésekre is választ találhat e kötetben az érdeklődő olvasó.
http://eotvoskiado.hu//img/gallery/ujdonsagok/szentgyorgyi_borito.jpg
Szentgyörgyi Rudolf (1969–) egyetemi tanulmányait a római Szent Anzelm Egyetemen és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Ez utóbbi intézményben védte meg 2011-ben "A tihanyi apátság alapítólevele mint a magyar nyelvtörténeti kutatások forrása" című PhD-értekezését. Ugyancsak az ELTE-n,
a Történelem Segédtudományai Tanszéken tanított 1996 és 1998 között, 2003-tól pedig az egyetem Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszékén kutatja és oktatja a magyar nyelv történetét.

megosztás emailben
Share on Tumblr

Olvasói vélemény

Hozzászólok

spam védelem + spam védelem =

Hozzászólás:

Eotvos-pontok.hu webáruházunk és könyvesboltjaink
ELTE Reader
ELTE Eötvös kiadó grafikai stúdió
Szerzőinkek
Vendégkönyv

© 2020 ELTE Eötvös Kiadó - Egyetemi tankönyv- és jegyzetkiadó